Baleseti helyszínen

A szervezett munkavégzés keretében számos esetben találkozhatunk sérüléssel, balesettel, vagy rosszulléttel. Ezekben az esetekben a beteg környezete, az adott helyszín nemcsak informatív, hanem veszélyes is lehet. Az egyik első és legfontosabb feladatunk a helyszín biztonságának megteremtése. Közlekedési baleseteknél az elakadásjelző háromszög megfelelő távolságra történő kihelyezése életmentő lehet. Munkahelyeken a vállalat telephelyein számos veszélyhelyzet nehezíti meg az elsősegélynyújtó munkáját.

loading

Előzzük meg a további sérüléseket, életveszélyes szituációkat, áramütést, tűz- és robbanásveszélyt. Tegyük biztonságossá a helyszínt, vigyázzunk magunkra és a sérültre egyaránt. Amennyiben az adott helyszín nem biztonságos, kezdjük meg a sérült kimentését és eltávolítását a veszélyzónából!

loading

Amennyiben a környezet biztonságos, kezdjük meg a beteg vizsgálatát! Térdeljünk a beteg mellé, szólítsuk meg, vállait enyhén rázzuk meg. Amennyiben nincs reakció, vizsgáljuk meg az életjelenségeket. Jelenleg csak légzést vizsgálunk. 

A beteg fejét homlokánál és állánál fogva enyhén hátrahajtjuk, fülünket az arca fölé helyezzük. Hármas érzékeléssel 10 másodpercig figyeljük a légzést. Amennyiben a betegnek van légzése, biztosítsunk szabad légutakat! Ha beteg nem lélegzik, kiáltsunk segítségért! Hívjuk, vagy hívassuk a mentőket a 104 vagy a 112-es telefonszámon! Kérjünk segítséget az újraélesztéshez! Amennyiben a beteg közelében van defibrillátor, juttassuk azt oda és bekapcsolás után kövessük a készülék utasításait! A telefonhívás során a mentők diszpécsere végig vonalban marad velünk a mentő megérkezéséig. Hasznos tanácsait utasításait fogadjuk meg!

Klinikai halál

A légzés és keringés leállása után körülbelül 5 percünk van az újraélesztés megkezdésére. Ezt az időt az agyi idegsejtek oxigénhiány-tűrőképessége határozza meg. Tehát ennyi időn belül el kell kezdenünk az újraélesztést! Ez a klinikai halál időszaka. Amennyiben késlekedünk, nem cselekszünk, a később elkezdett újraélesztés minden bizonnyal sikertelen lesz!

 

loading

A megkezdett újraélesztés során összekulcsolt kezeinket helyezzük a beteg mellkasára és kezdjük el a mellkaskompressziókat! 30 mellkaskompressziót kövessen két befúvásos lélegeztetés. A lélegeztetésnél a beteg fejét enyhén hátrahajtva két hatásos befolyást alkalmazzunk. A befúvás történhet a beteg orrába, vagy szájába is. Tevékenységünket folytassuk mindaddig, amíg életjelenséget nem látunk a betegen, vagy a mentő megérkezik!

loading

Fontos!

icon_know
Defibrillátor használata esetén, kapcsoljuk be a készüléket és kövessük annak utasításait! Amennyiben a készülék sokkot javasol, nyomja meg a sokk gombot! Egyes készülékeknél ez a folyamat automatikus lesz.

 

Az újraélesztés folyamata során előfordulhatnak hibák és szövődmények. Nem megfelelően hátrahajtott fej esetén kevés levegő jut a tüdőbe, vagy egyáltalán nem lesz hatásos a lélegeztetés. Mellkaskompressziónál a rosszul tartott kezünk, vagy a kompresszió helyének helytelen megválasztása bordatöréssel járhat. 

loading

A legnagyobb hiba az, ha nem merjük elkezdeni az újraélesztést!