Hivatkozások beszúrása
loading

Hivatkozások beszúrására többféle módszer is van, sőt az egyiket már ismerjük is, hiszen a tartalombetekintő, a szakaszbetekintő és a diabetekintő készítésénél tulajdonképpen hivatkozásokat hozunk létre, melyek a prezentáció megfelelő diáira mutatnak. Most nézzük meg a többi lehetőséget is!

A hivatkozást mindig valamire rá kell tenni, ez lehet bármilyen objektum, például egy szöveg, egy alakzat vagy egy kép. Jelen esetben szöveget használunk. Jelöljük ki, majd lépjünk át a Beszúrás lapra és a Hivatkozások csoportban kattintsunk a Hivatkozás gombra.

A megjelenő panel bal oldalán tudjuk meghatározni a hivatkozás jellegét. Mutathat a hivatkozásunk egy weblapra, egy a számítógépünkön tárolt fájlra, illetve a prezentációban szereplő bármelyik diára. Ezek fordulnak elő a leggyakrabban. Ezen kívül létrehozhatunk olyan hivatkozást is, amivel új dokumentumot készíthetünk, vagy e-mail írását kezdeményezhetjük.

loading

Ezt a két utóbbi lehetőséget ritkán használjuk. Kezdjük az első opcióval. Felül a Megjelenő szöveg mezőt ki sem kell töltenünk, azt a szöveget kínálja fel a program, amit a szövegdobozban kijelöltünk. A weboldal URL-címét a panel alján adhatjuk meg. Ha készen vagyunk, kattintsunk alul az OK gombra.

Normál nézetben a hivatkozás akkor működik, ha kattintás közben a Ctrl billentyűt nyomva tartjuk. Vetítés közben nincs szükség a Ctrl billentyűre, ilyenkor simán rákattinthatunk. Ha a hivatkozást utólag szeretnénk leszedni a szövegről, akkor kattintsunk rá az egér jobb gombjával és a menüből válasszuk a Hivatkozás eltávolítása opciót. Módosítás esetén pedig válasszuk a Hivatkozás szerkesztése menüpontot.

Folytassuk a konkrét fájlra mutató hivatkozással. Ebben az esetben a kis sárga mappa ikonra kattintva keressük meg a fájlt a számítógépen. Az elérési útvonal alul a címnél jelenik meg.

Olyan hivatkozást is létrehozhatunk, amely a prezentáció valamelyik diájára mutat. Ehhez használjuk a Dokumentum adott pontja opciót. A program felkínálja az összes diát, innen választhatjuk ki a megfelelőt. Az utolsó két lehetőséget értelemszerűen használhatjuk, de ezekre nagyon ritkán van szükségünk.

A Művelet funkció segítségével is hivatkozhatunk weboldalra, fájlra vagy a prezentáció diáira. Ehhez szintén ki kell jelölnünk azt az objektumot, amire a hivatkozást rá szeretnénk tenni, ezután kattintsunk a Művelet gombra.

A megjelenő panelen adjuk meg, hogy kattintás hatására mi történjen. Jelöljük be a Hiperhivatkozás opciót és a legördülő lista segítségével állítsuk be a hivatkozás célját. Itt tulajdonképpen ugyanazokat a lehetőségeket találjuk meg, mint a sima hivatkozás esetén is. Válasszuk mondjuk a Dia lehetőséget.

loading